Гражданска отговорност онлайн е най-бързия, удобен и евтин начин за сключване на задължителната застраховка

Все повече хора в България се възползват от директния начин за сключване на полица Гражданска отговорност, а именно ОНЛАЙН. Вече не е необходимо да губите време за срещи с агенти или брокери, единственото което Ви е необходимо е компютър и интернет връзка. Въвеждането на данни става за няколко минути. Лесният за употреба калкулатор Ви дава крайната цена на Вашата застраховка Гражданска отговорност, чрез директна връзка с Гаранционния Фонд на Р България. След въвеждането на данните и избор на един от начините на плащане, полицата ще е на посочения от Вас адрес в рамките на 72ч. за цялата страна. Не се колебайте, сключете онлайн Гражданска отговорност още сега на Застраховкаонлайн.com.

 

Преимущества при закупуване на онлайн застраховка Гражданска отговорност

Можеш да разгледаш цени на застраховки онлайн без ангажименти, без да напускаш своя дом, без да губиш време по магазини и офиси. Разгледай предложенията и грабни най-добрата цена за застраховка Гражданска отговорност онлайн.

Поръчай навсякъде

Застраховка Гражданска отговорност е задължение на всички водачи на МПС на територията на България. Онлайн порталът ни Ви дава възможност да я сключите навсякъде – от вкъщи, от работното място или дори от мобилния ви телефон, стига да имате достъп до интернет.

Спестете време

В днешно време, ежедневието на всеки е натоварено. Онлайн закупуването на застраховка Гражданска отговорност Ви спестява време, като ще Ви отнеме само няколко минути през нашият улеснен за употреба портал.

Сключване на полица в три стъпки

Сключване на полица в три стъпки:

 • Стъпка 1: Необходимо е да попълните данните си, както и тези на автомобила
 • Стъпка 2: Вижте цената и изберете начин на плащане
 • Стъпка 3: Потвърдете сключването на полицата и оставете останалото на нас!

Начини на плащане по ваш избор.

Може да заплатите Вашата полица Гражданска отговорност с кредитна / дебитна карта, eBg.bg, по банков път или с наложен платеж при доставка.

Лесен и удобен за употреба калкулатор

Лесен и удобен за употреба калкулатор.

Изчислява цената на застраховката Гражданска отговорност в реално време и според всички изисквания на Гаранционния фонд.

Чрез калкулаторът бихте могли да проверите цената на застраховка Гражданска отговорност на автомобил, който все още не сте купили.

Не е нужно да комуникирате със застрахователен агент или брокер, който да Ви убеждава кой е най-добрият избор за Вас. Вече можете сами да изберете и сключите Вашата застраховка Гражданска отговорност без ненужни съвети от страна на агент или брокер.


Други предимства на Онлайн Гражданска отговорност

 • Възможност за закупуване на застраховка Гражданска отговорност с или без регистрация.
 • Ние се ангажираме да Ви изпращаме известия 2 седмици преди датата на поредна вноска или преди настъпването на падежа на полицата

Експресна доставка

Нашите експресни куриери ще доставят полицата Ви Гражданска отговортност в рамките на 72 часа, където и да се намирате на територията на България, а на за големите градове – до 24 часа.

Гражданска отговорност – въпроси и отговори

За да бъдете максимално улеснени, за Вас подбрахме някои от най-често задаваните въпроси за застраховка Гражданска отговорност и се опитахме да отговорим изчерпателно на тях.

Комбинирана проверка- Гражданска отговорност и алкохол.

На 12 Декември 2012 КАТ стартира контролна акция за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Акцията ще продължи една седмица като спираните автомобили ще бъдат проверявани и за задължителната застраховка Гражданска отговорност.

Задължителната застраховка гражданска отговорност става още по-задължителна и ще бъде проверявана в София.

В началото на идната година за наличието на задължителната застраховка Гражданска отговорност  в София ще следят две нови камери. Те ще бъдат монтирани от КАТ и ще мога да снимат номерата на преминаващите автомобили и за броени секунди да ги сравняват с база данни на застрахователите. При липса на застраховка Гражданска отговорност,  собственикът на автомобила ще бъде санкциониран с глоба от 400 до 600 лева.

 

Фактори определящи цената на застраховка Гражданска отговорност

Цената на застраховка Гражданска отговорност се определя от множество фактори. Всяка застрахователна компания изготвя анализи базирани на критерии, като придава различна тежест на всеки един от тях. Някои от критериите са доста иновативни.

Населено място

Колкото по-натоварен е трафика в даден регион, толкова по-висока е цената на Гражданската отговорност. Например застраховката на превозно средство, което е регистрирано на територията на град София ще бъде с около 20% по-висока, отколкото застраховката в град Габрово. Логиката е такава, че риска от ПТП на територията на град София е по-голям отколкото риска в Габрово. Това се дължи на факта, че движението в град София е значително по-натоварено отколкото в Габрово.

Обем на двигателя

Цената на застраховка Гражданска отговорност до най-голяма степен зависи от обема на двигателя на МПС. На база статистически анализ е установено, че колите с по-голям обем на двигателя причиняват по-големи щети при ПТП. Поради тази причина цената на застраховка гражданска отговорност на автомобил с обем на двигателя 5000 куб. см би могла да е 2 или 3 пъти по-скъпа, отколкото Гражданската отговорност за автомобил с обем на двигателя 1200 куб. см.

Възраст на водача на МПС и шофьорски стаж

В много застрахователни компании това е важен елемент при определянето на цената на застраховка Гражданска отговорност. Така например водач на МПС на 20 години, с шофьорски опит 2 години ще се наложи да плати около два пъти по-скъпо за Гражданска отговорност, отколкото водач на 35 години с 15 години шофьорски стаж.

Виновно причинени пътно транспортни произшествия

 От 26.07.2011 от Гаранционния фонд беше въведена практиката за издаване на полици Гражданска отговорност единствено по електронен път. Заедно с това беше въведена и системата „бонус-малус”. Това означава, че при издаването на полица Гражданска отговорност от ГФ, в системата ще се прави справка за броя на причинените ПТП от водача на МПС, който сключва застраховката. По този начин цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност може да се увеличи двойно или тройно, ако водача на МПС има няколко виновно причинени ПТП през последните 1-5 години.

Телематични устройства ще определят цените на Гражданска отговорност във Великобритания 

Застрахователите обмислят слагането на черни кутии в автомобилите с цел следене поведението на водачите на пътя. Това ще е един от факторите, от които ще зависи цената на застраховката Гражданска отговорност. В момента на Острова жените водачи плащат по малко с около 11% за застраховка Гражданска отговорност от мъжете. По статистически данни жените катастрофират по-рядко от мъжете. Европейската комисия забранява различните тарифи на застрахователите, като забраната ще влезе в сила вероятно от декември догодина. Тези така наречени телеметрични застраховки са обмисляни като вариант за по-справедливо облагане. Цената на устройството обаче спира застрахователните компании.  Така ще се сключват застраховки на по-ниски цени за жените, но вече не по полов признак. Застрахователите се опасяват, че ако поскъпнат задължителните застраховките за жените, част от тях могат да се откажат да сключват полици.  

Тестове на новата технология започва най-големия британски застраховател Royal Bank of Scotland. Цената на устройствата ще зависи от интереса на застрахователите. Подобни уреди сега се монтират в колите на начинаещите шофьори. Първи опит в употребата на тези устройства е направен през 2009 година от британската компания в сектора „Авива” . Приходите на застрахователя обаче спадат с 27% и фирмата обявява, че тази технология трябва да се подобри.  

Тази практика не е чужда и за континента. В Италия се използват такива устройства от тази година – вносилет е Cobra Service Network. Те имат подписано споразумение с Assicurazioni Generali Group за доставката на черните кутии. Водачите използващи устройството могат да получат по-добра цена на застраховката, ако спазват стриктно правилата за движение.

Защо да сключа застраховка Гражданска отговорност?

Този вид застраховка е задължителен за всички МПС на територията на Република България. Комисията по финансов надзор (КФН) регламентира това задължение на водачите с НАРЕДБА № 18 от 10.11.2004 г.

 • Изискване по закон за всяко МПС
 • При липса глобата варира между 400 и 600 лв.
 • Осигурява спокойствие на шофьора
 • Покрива всички имуществени и неимуществени щети на лица, пострадали в следствие на ПТП

Пред кого ще послужи застраховката гражданска отговорност?

Пред органите на Пътна полиция - КАТ. Тъй като тази застраховка има задължителен характер, водачите на МПС подлежат на проверка от органите на реда, за наличието й по всяко време. Също така, всяко МПС се нуждае от такава застраховка преди регистрация в КАТ.

Застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите се сключва за срок не повече от 12 месеца и не по-малък от 1 месец.


Как да платя?

Повечето застрахователни компании предлагат разсрочено плащане, което би могло да се извърши на 2, 3 или 4 вноски в зависимост от предпочитанията на клиента. Клиентът би могъл да заплати и еднократно цялата премия за застраховката.


Как да действам при настъпване на ПТП?

При настъпване на ПТП и при наличието на пострадали / ранени хора, веднага се обадете на спешния телефон за територията на Европейския съюз – 112 и докладвайте за случая.

Интернет застраховането в различните страни

В последните години интернет пазара се развива с изключително бързи темпове. Интернет застраховането също бележи големи успехи в развитието на пазара.

Интернет застраховането във Франция

Френският застрахователен пазар има общо брутни записани премии от $ 279,8 млрд. през 2010 г., което е годишен ръст от 1,4% между 2006 г. и 2010 г.
Сегментът на застраховка "Живот" е най-доходоносен през 2010 г., с общо брутни записани премии от $ 192,3 млрд., което се равнява на 68.7% от общата стойност на пазара.
Застраховки, освен по традиционните канали, във Франция се сключват и в интернет от около 10 години. Първоначалното колебание за потенциала на пазара, за предполагаемото нежеланието на потребителите да си купят застраховка онлайн са част от миналото. Предимство на интернет застраховането е възможността за сравняване на офертите.
Ръстът при онлайн застраховането е  впечатляващ. Най-добре продаваните продукти в интернет застраховането са автомобилните застраховки и застраховките живот.
Във Франция AXA е отличен пример за постепенно преминаване на част от портфейла на традиционното застраховане към сключване на застраховки в интернет. На френския пазар, в сравнение с други европейски пазари, застраховането в интернет не е промотирано по най-добрия възможен начин. Разходите остават фокусирани върху традиционните и обичайните канали за дистрибуция до 2008 г. Забавянето на стартирането на интернет продажбите вероятно се дължи на особената структура на френския пазар.
През последните пет години обаче потребителите в интернет все по-често пазаруват и купуването на застраховки онлайн расте.


Развитие на интернет застрахователния пазар в Германия

Електронната застрахователна система в Германия започва своето развитие в края на 2000-та година. Според експерти обаче използването на глобалната мрежа за сключване на онлайн полици в страната е все още в начален етап.

Към момента едва 30 % от застрахователните полици са сключени онлайн. Една от главните причини, поради която германците се колебаят да купуват застраховката си онлайн е сложността на застрахователните полици и нуждата от консултант за сключването им. Повечето предпочитат да използват уеб страниците на застрахователните компании, за да се информират за даден продукт, преди да се срещнат със застрахователен агент.

Много от възрастните жители на страната нямат доверие в системата. На другия полюс обаче са младите хора, за които електронната търговия е съвременния начин на живот и предпочитат да се възползват максимално от удобствата, които предлага интернет застраховането.

Броят на застрахователните компании в Германия, които предлагат онлайн застраховки „Имущество”, „Живот”, „Злополука” е все още сравнително малък. Към момента повечето компании предлагат най-вече електронни полици в сферата на автомобилното застраховане. Те са и най-печеливши в интернет пространството като главната причина за това е стандартизираната система и липсата на нужда от консултации. Най-голям процент от сключените онлайн полици са за застраховка „Гражданска отговорност”. В Германия тази застраховка е задължителна във всички федерални щати още от 1939 г.

Перспективите пред развитието на електронната застрахователна система в Германия изглеждат обещаващи. По последни данни около 94 % от населението на възраст между 20-29 години и около 74% на възраст между 50-59 години използват ежедневно интернет и съответно се възползват от предимствата, които предлага. В този случай се очаква до няколко години огромна част от застрахователния пазар в Германия да се пренесе изцяло в интернет пространството.


Развитие на онлайн застраховането в Естония

Бившата социалистическа страна е една от първите, които използват ефективно възможностите на глобалната мрежа. Плащане на сметки, пускане на данъчна декларация или молба за кредит, сключване на застраховка по интернет – подобни неща са ежедневие в Естония. В малката балтийска държава дават пример за това как потребителят, а не чиновникът да бъде максимално улеснен. Кафенета, музеи, бензиностанции и паркове, всички те предлагат безплатен достъп до интернет, което позволява на всеки естонски гражданин да изпълнява ежедневните си поръчки сядайки пред компютъра. Не случайно нарицателно наричат страната E-stonia.

Електронната застрахователна система в Естония започва своето развитие още през 2000-та година, като към момента всички полици се сключват чрез нея. Още от самото начало всички водещи застрахователни компании предлагат своите застраховки „ Гражданска отговорност”, „Каско”, „ Имущество” и т.н. онлайн.

В доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2002 г. във връзка със застраховането и частните пенсионни схеми в Балтийските страни, се казва, че Естония има значителен успех в електронното застраховане, най-вече в сключването на задължителната за страните от Европейския съюз застраховка „Гражданска отговорност”. Страната е на първо място по разрастване на застрахователния бизнес в Балтийския регион следвана от Латвия и Литва.

Успешното развитие на онлайн застраховането в Естония се дължи на няколко много съществени факта:

 • около 70 % от населението на страната на възраст между 16 и 74 години използват интернет
 • 98 % от територията на страната има интернет покритие, като съществува специален закон, който гарантира безплатен достъп до световната мрежа.
 • около 60% от населението са компютърно грамотни

Днес за естонците хартиените застрахователни полици са минало. В крайна сметка страната се стреми да бъде една модерна европейска държава, където високите технологии са в помощ на обикновения потребител.


Позицията на Великобритания в развитието на застрахователния онлайн пазар

Един от шампионите в онлайн застраховането е Великобритания. В самата страна интернет потребителите са 51,4 милиона, което е 82% от населението. На островът всяка четвърта автомобилна застраховка се сключва директно през интернет сайт, независимо дали е на застрахователна компания или чрез агрегатор. Пазаруването в интернет позволява потребителят сам да сравни офертите на застрахователните компании и да прецени коя  е най-добра  за него. От технологична гледна точка се правят много промени в застрахователната индустрия. Онлайн застраховането е с постоянен ръст, а информационните технологии стават все по-важни. Всъщност интернет застраховките са новото предизвикателство в бизнеса.

Резултатът обаче, що се касае за застрахователния пазар във Великобритания е следния: индивидуалните застраховки се правят почти само онлайн, като клиентите стават все по-малко лоялни към застрахователя и все по-чувствителни към цената. Към момента 81% от клиентите имат сключени моторни застраховки онлайн, като само 17% от тях смятат да подновят полицата си при същия застраховател.

Междувременно Лондон е най-развития застрахователен пазар. Това е мястото, където застрхователните рискове могат да бъдат представени и приети електронно, при един изцяло дигитален процес.

Английската столица държи над 50 млрд паунда от премиите и плащанията по щети на годишна база, като в тази сума са включени 14 различни валути. 

Има убедителен списък за причините защо застрахователния пазар в Лондон е технологично по-напреднал от останалите играчи.

Разбира се има още какво да се постигне и направи, като плановете за подобряване на статуквото са налице. Лондон е най-усъвършенствания електронен застрахователен пазар в света.